לפני שנדון בשאלה מה זה גיור אורתודוקסי עלינו להבין מהם הגיורים האחרים הקיימים.
מהו "גיור" רפורמי?
לפני כמאתיים שנה יהודי בשם משה מנדלסון הגה רעיון. הֵיֶה יהודי בביתך ואדם בצאתך. המחשבה שלו היתה שיהודי אל לו להתנהג כיהודי בין הגוים. עם השנים נוצרה התדרדרות ברמת קיום המצוות בחייהם של ההולכים בדרכו עד הפסקה כמעט מוחלטת של דרך החיים היהודית המסורתית. ממשיכי דרכו כונו בשם "רפורמים" (משמעות המילה רפורמה היא חידוש ושינוי מהיסוד).היה כאן שינוי יסודי בהגדרה של מי הוא יהודי. עם השנים הרפורמים נתקו את עצמם אט אט מהיהדות, הציונות ועוד. הרפורמים אינם מקבלים את העקרון שהמצוות הא-להיות נוהגות גם היום ולכן הם רואים בהם פולקלור ותו לא. מאוחר יותר קבוצה נוספת נוצרה של יהודים המקבלים את המצוות כנצחיות אבל לא את המצוות ש"מפריעות" להם. קבוצה זו נקראת בשם "קונסרבטיבים" (קונסרב פירושו שימור, הכוונה שימור המסורת).
הרפורמים והקונסרבטיבים החלו לראות בעצמם זרם לגיטימי ביהדות ולגייר.חשוב להדגיש שההלכה היהודית לא מקבלת את דרך הגיור הרפורמית והקונסרבטבית,והמתגייר דרכם נחשב לגוי גמור לכל דבר ועניין.
בראשית הציונות והקמת המדינה נלחמו הרפורמים בכל כוחם ברצון להקמת בית חדש בארץ ישראל. לעומתם היהדות האורתודוקסית לקחה חלק חשוב ומרכזי בהקמת המדינה. עם הקמת מדינת ישראל הוכרה הרבנות הראשית כסמכות הבלעדית בנושאי יהדות בארץ ישראל. בנושא הגיור סמכותה של הרבנות הראשית חזקה אף יותר מפני שגיוריה מקובלים על כולם בניגוד לגיור הרפורמי והקונסרבטיבי.
גיור אורתודוקסי הוא הגיור המקורי הנוהג בעם ישראל מדורי דורות. משמעותו של הגיור קבלת דרך החיים היהודית באופן מלא: קבלת התורה היהודית ומצוותיה בצורה מליאה. הגיור האורתודוקסי נערך על ידי בית דין כשר (שלושה דיינים השומרים מצוות בצורה מליאה). גיור אורתודוקסי קיים במדינת ישראל דרך הרבנות הראשית לישראל, ובחו"ל בעשרות בתי דין המוכרים על ידי הרבנות הראשית, שהיא כיום המוסד המוביל את היהדות. לימוד והכנה לגיור אורתודוקסי נעשה במכוני לימוד שונים ובראשם אולפני עמי אולפני גיור. בראש ארגון עמי עומד מו"ר הרב חיים דרוקמן שליט"א – לשעבר ראש אגף הגיור וחתן פרס ישראל בנושא.