אנשים רבים שואלים את עצמם מהו גיור ? בשביל מה צריך גיור ?
הגיור הוא הדרך היחידה והבלעדית להצטרפות הלכתית של אדם שאינו יהודי לקולקטיב היהודי, לעם ישראל. גיור הוא בעיקרו הרצון להצטרף ולהיות חלק עם בית ישראל על כל המשתמע מכך.
הגיור הוא מעשה חד כיווני המאפשר כניסה לעם ישראל לאדם המתגייר ולדורות הבאים אחריו ללא אפשרות של נסיגה וחזרה. הגיור, הופך את האדם המתגייר "ליהודי לכל דבר" והוא זהה ליהודי שנולד לאם יהודיה.
אדם המתגייר אינו מצטרף לדת ישראל בלבד, הוא נולד לתוך עם ישראל – לא למשפחה יהודית מסוימת, אלא לכלל ישראל. מתוך דבריה של רות המואביה המהווה סמל ודגם לגיור, אנו למדים על מהותו של הגיור: "עמך עמי, אלוקיך אלוקיי".
לכן, יש צורך להיות לחלק מעם ישראל וכן להשתייך לאמונת ישראל, לקבל את האמונה ואת אורח החיים של עם ישראל.
בלימודי יהדות, כמו בלימודי נהיגה למשל, לא די בלימוד התאורטי ויש צורך בפרקטיקה כדי "לעלות על הכביש" של החיים היהודיים.
המגמה היא, שכל מתגייר יהיה בקשר עם משפחה יהודית מלווה מאמצת, שדרכה יוכל להיפגש עם היהדות מבחינה מעשית, הם יסבירו לו דברים שאינם ברורים לו, ישמשו ככתובת ידידותית לשאלות ולהתמודדות עם קשיים, ינחו אותו ויקלו עליו את המפגש עם עולם היהדות.
מגמה זו היא גם חלק מדרישות בית הדין לגיור, שרוצה לראות שלמועמד לגיור יש את הכלים המעשיים ליישם את הידע התאורטי, ושהוא גם מעוניין וגם מסוגל לחיות על פי אורח חיים יהודי לאחר שיתגייר.
גם השיעורים יהיו בנויים בצורה כזו, שבשלב מסויים יתקיימו מפגשים בתוך מקומות הממחישים בצורה מעשית את הנלמד. כמו למשל: בית כנסת, מטבח יהודי וכו'…
שלב ב' יתקיים במקביל לשלב א' אך בהדרגה. כלומר, החשיפה הראשונית לפרקטיקה לא תתחיל מיד עם תחילת התכנית, וכשתתחיל היא תתחיל בצורה מינורית ותגדל בהדרגה.
ההתקדמות המדורגת מתחשבת גם בצרכי המתגייר, שעובר שינוי משמעותי בחייו, ושצריך לעשות זאת בקצב המתאים לו, גם מבחינת עומס אינפורמטיבי וגם מבחינת עומס נפשי.
"לא הגלה הקב"ה את ישראל לבין האומות אלא כדי שיתוספו עליהם גרים"
האמת היא שכל גיור מיסודו הוא הצטרפות של המתגייר לעם היהודי… כי לפי ההלכה רק מי שהשתייך לעם היהודי חייב בשמירת מצוות… אם אדם רוצה להתגייר, הרי שהצעד הראשון שעליו לעשות הוא להצטרף לאותו עם נבחר אשר כרת ברית עם הקב"הו המחוייב בקיום מצוות". הרב שלמה גורן (תשמ"ג)
חוק השבות קובע שיהודי, בן ליהודי, נכד ליהודי ובמקרים מסוימים גם נין ליהודי, זכאי לעלות למדינת ישראל וממילא לאזרחות בה. תיקון חוק השבות המאפשר לא רק ליהודים לעלות לארץ, יצר קטגוריה חדשה של "זכאי חוק השבות". מצב זה איפשר עלייתם של עולים רבים מברית המועצות לשעבר אשר אינם יהודים על פי ההלכה, על אף שהם בעלי זהות יהודית ורואים עצמם חלק מהעם היהודי.
נוצר מצב חדש בו חיים בישראל מאות אלפים של עולים אשר אינם יהודים לפי ההלכה או לפי זהותם. מצב זה מהווה התחלה של סיכון להתבוללות ישראלית ודורש התייחסות בראיה כוללת, הן בתחום הממלכתי והן במישור ההלכתי-רבני.
היקף העולים הלא יהודיים שעלו לארץ העמיד את הרבנות הראשית ובתי הדין לגיור בראשות הרב דרוקמן, בפני בעיה הלכתית בהיקף שדורות לא נדרשו לשכמותו. אחד המרכיבים המרכזיים בהתייחסות ההלכתית והחינוכית למצב זה הוא ההיבט הלאומי של הגיור, והצורך להמשיך ולקיים מדינה יהודית.
לכן, אחד הנושאים העומדים על סדר יומה של החברה הישראלית, הוא ללא ספק נושא הגיור. למרות שיסודו של הגיור הוא בהררי קודש בעולם ההלכה והמחשבה היהודית, הרי שכיום יש לנושא זה גם מימד סוציולוגי,פסיכולוגי, לאומי וציוני במדינת ישראל והוא מלווה ברגישות רבה.
חשוב לזכור, גיור טוב זה גיור שכולם מכירים בו ורואים בו תהליך אמיתי ורציני. זה בדיוק הגיור האורתודקסי דרך עמי אולפני גיור .